DGA regresvordering

Regresvordering aandeelhouders niet aftrekbaar

Een directeur-grootaandeelhouder (dga) mag een regresvordering op zijn bv als gevolg van een ingeroepen borgstelling niet aftrekken als deze op een onzakelijke manier tot stand is gekomen. Een dga moet een zakelijke vergoeding krijgen voor het risico dat hij loopt als borg. Dat oordeelde Gerechtshof ’s-Hertogenbosch in een onlangs gepubliceerde uitspraak.
In die zaak ging het om een dga die borg stond voor een lening van zijn bv. Toen de bv in gebreke bleef en de dga de lening moest ophoesten, sloot hij hiervoor een tweede hypotheek af op zijn woonhuis. De kosten hiervoor wilde hij aftrekken. In eerste instantie mocht dit van de rechter, maar de staatssecretaris van Financiën ging in cassatie. De Hoge Raad oordeelde dat in deze zaak onderzocht moest worden of de borgstelling wel zakelijk genoeg was. Na verwijzing oordeelde het hof in Den Bosch in het nadeel van de dga.

Dga had onzakelijk risico gelopen

Volgens het Hof was de borgstelling van de dga onzakelijk geweest. Een onafhankelijke derde partij zou nooit een dergelijk financieel risico hebben gelopen als de dga in dit geval had gedaan als aandeelhouder van zijn eigen bv. De inspecteur wees erop dat de dga ook helemaal geen vergoeding van zijn bv kreeg voor de borgstelling, iets wat een onafhankelijke derde partij zeker geëist zou hebben. De dga mocht de kosten die hij had gemaakt in het kader van de borgstelling dus niet aftrekken.

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 25 september 2015, ECLI (verkort)

Dit blog wordt mede mogelijk gemaakt door Teus Brunekreeft AA, werkzaam bij Accoris Ondernemersservice, accountants en belastingadviseurs, één van de specialisten van het spreekuur BEET. Dit gratis spreekuur wordt iedere derde woensdag van de maand tussen 9.00 en 11.00 uur gehouden. Een afspraak maken is niet noodzakelijk, maar wordt wel op prijs gesteld, via tel 0570-640777 of mail deventer@aosdeventer.nl. De adviseurs spreken u graag.